At Home in Europe

Vlaamse regeringspartijen aanvaarden stilzwijgend de “Maddens-doctrine” van Bart de Wevers N-VA

(Overgenomen door Medium4You, Brussel)

‘t Is al weer een tijd geleden, dat ik over mijn bedreigde stad schreef. M’n stukken zijn terug te vinden in de Bruxsel-collectie op HUIBSLOG [NL en FR]. Medium4You nam er ook een aantal van over.

Ik onderzocht een paar strategieën, die Brusselaars zouden kunnen aannemen, om hun regio in België als het ware “weer op de kaart te zetten”. Dat is hard nodig, want de opeenvolgende “staatshervormingen” van 1977 tot heden, concentreerden zich op het “afkopen” van de Vlaams-nationale- en Franskiljonse eisen, ten koste van het “federale” (i.e: het regerings-) niveau.

Brussel, beperkt tot zijn 19 kleine stedelijke gemeenten, bleef daarin een “blinde vlek”. In grote meerderheid Franstalig, wordt het stedelijk gebied omringd door het Gewest Vlaanderen. Dat laatste heeft niet echt een “Brussel-strategie”, behalve dan de oprichting van een soort ijzeren gordijn rond de uitdijende stad, die 20% van het nationale product genereert.

Brussel meer dan ooit het kind van de Belgische staatshervormings-rekening…
In de afgelopen jaren, werd deze virtuele “scheidingsmuur” niet alleen gehandhaafd, maar zelfs verhoogd…

Verder lezen bij De Lage landen of in Huibslog!

Version française imminente!!

Author :
Print